De laatste jaren merken we buiten én binnen de gevangenissen een verontrustende trend op… de verboden prestatie-bevorderende middelen lijken meer en meer ‘gewoon’ te worden. ‘Doping’ in die vorm is er wellicht altijd minstens recht-evenredig met de buitenwereld geweest, maar toch lijkt het de laatste jaren meer in het oog te springen. Neem daarbij de persoonlijke karakteristieken van de ‘risicogroep’ van de Nationale Antidopingorganisatie Vlaanderen (NADO) in acht en men beseft dat de doelgroep in de gevangenis wellicht extra vatbaar is voor deze middelen. Natuurlijk blijft dat gissen, want exacte cijfers zullen er niet snel ter beschikking zijn. De vele malen dat het thema ‘voedingssupplementen op de kantinelijst’ ter sprake komt op het gedetineerdenoverleg, zijn indicaties die sprekend zijn.

De gebruiker kent wellicht de korte termijn ‘positieve’ effecten van het gebruik van bijvoorbeeld anabole steroïden. Het bilan ligt echter meer negatief dan positief. De negatieve fysieke, gezondheidsmatige, karakteriële, … effecten op middellange tot lange termijn zijn vaak onbekend óf buiten de denktermijn en interesseveld van de gebruiker. Ook de directe gevangenisomgeving (hetzij mede-gedetineerden, personeelsleden of bezoekende familieleden) kan de snelle veranderingen niet altijd plaatsen.

Het thema speelt al enige jaren op de agenda van de sportfunctionarissen van de rode antraciet. In 2012 was dit reeds een thematische workshop op onze bijscholingsdag voor sportmonitoren in de gevangenis.

In tussentijd kwam het punt meermaals terug ten berde. Hoewel dit bij uitstek een thema is waarvan de sportwereld zich wil distantiëren, zitten de gebruikers toch zeer frequent in de sportactiviteiten (o.a. de fitnesszalen). Reden genoeg voor de sportfunctionarissen om rond dit gezondheidsthema enkele acties op te zetten en te compenseren waar het preventief gezondheidsluik achterblijft.

Wat deden wij al?

De aanpak via informatie en sensibilisering is stelselmatig uitgebouwd: al dan niet verscholen in lezingen van bijvoorbeeld diëtisten of explicieter bij een spreker als Hans Vandeweghe (‘doping: het leven zoals het is.’), verweven in de inhoud van een cursus ‘gezondheid en bewegen’, een topic bij de opleiding van toekomstige trainers in de fitnesszaal (i.s.m. de Vlaamse Trainersschool), in de gevangenisbibliotheken via folders, posters en boeken, …

In de pipeline…

We werken aan een mini-documentaire rond sport en voeding waarin we experten als sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck, journalist Hans Vandeweghe, topsporter gewichtheffen Tom Goegebuer aan het woord laten rond voeding en supplementen in al zijn facetten en effecten. Recentelijk besloten we de documentaire aan te dikken met een extra interview rond controles en straffen (zowel binnen als buiten de gevangenis). In het najaar van 2016 mag u hieromtrent een verdere berichtgeving verwachten, in deze nieuwsbrief en bij de sportfunctionaris van uw gevangenis.

Samen met de gevangenis van Oudenaarde, DG EPI en CDRGA werkt De Rode Antraciet in 2016 eveneens mee aan een proefproject rond supplementen, kantinelijsten en sensibilisering hieromtrent.

De Rode Antraciet bekijkt momenteel samen met NADO Vlaanderen welke ondersteuning mogelijk is bij een (verdere) sensibilisering van de doelgroep gedetineerden.

Graag, verwijzen we jullie nog naar het artikel over dit onderwerp, door Helena Verhelle in de zomereditie van ‘FATIK’.