Het Burgerkabinet wordt georganiseerd voor alle burgers uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Om een representatief beeld te krijgen over de mening van alle burgers omtrent cultuur en cultuurparticipatie is het noodzakelijk dat ook kansengroepen zoals kansarmen, allochtonen maar ook gedetineerden een kans krijgen om deel te nemen aan dit debat.
Voor gedetineerden was het niet mogelijk dat zij hun mening lieten horen via het online forum van het Burgerkabinet. In de gevangenis hebben gedetineerden namelijk geen toegang tot het internet. Ook fysiek aanwezig zijn op het burgerkabinet in het Vlaams Parlement was onmogelijk aangezien gedetineerden in de regel de gevangenis niet mogen verlaten tijdens hun straf voor culturele of educatieve activiteiten. De Rode Antraciet vzw bracht daarom het Burgerkabinet als het ware naar hen.

In de gevangenis van Gent en Beveren werd respectievelijk op dinsdag 8 september 2015 en donderdag 10 september 2015 een burgerkabinet georganiseerd. Hieraan namen in het totaal 25 gedetineerden deel die met vuur hun ideeën rond cultuurparticipatie met ons wilden delen.